o cercetare subiectivă asupra depresiei
Fața ascunsă este un documentar interactiv despre depresie, așa cum se vede și se ascunde ea în București, 2016.
Documentarul prezintă mărturiile a 15 persoane de vârste și sexe diferite din București, rezultate în urma unui proces de organizare și de selecție a unei arhivei video de aproximativ 80 de ore. Un alt criteriu al procesului de selecție a fost și consimțământul intervievaților de a-și asuma identitatea și de a-și face publice poveștile. Merită menționat că numărul femeilor care au agreat participarea la acest documentar a fost mai mare decât al bărbaților, în aceeași măsură ca și deschiderea inițială de a fi intervievați.
În urma cercetării, propunem trei maniere de vizualizare a documentarului. Întâi au fost Oamenii, fiecare dintre ei are o pagină de profil cu poveștile sale. Temele grupează răspunsurile acestora la întrebările urmărite pe parcursul interviurilor, acoperă tematici importante legate de depresie și, totodată, oferă varianta scurtă de parcurgere a documentarului. Tag-urile listate sunt rezultatul analizei conținutului fragmentelor selectate, reprezentând recurențele de idei și cuvinte folosite de persoanele intervievate. Acestea reprezintă un limbaj al depresiei, o voce unitară a majorității pe care nu am urmărit-o în procesul de documentare, dar care s-a desprins în urma analizei de conținut.
Fața ascunsă este rezultatul unei cercetări desfășurate pe parcursul unui an și jumătate, declanșată de experiența personală cu depresia a inițiatoarei proiectului, Cinty Ionescu. Documentarea video a urmărit explorarea poveștilor personale legate de depresie dramatizate în spectacoul de teatru multimedia Între două pastile (martie 2016). În urma acestui demers a rezultat o arhivă video care însumează zeci de ore de interviuri cu persoane de vârste și sexe diferite din București. Această arhivă a declanșat nevoia unui proiect dedicat, atât datorită complexității mărturiilor, cât și din nevoia reală de a deschide o discuție publică despre această afecțiune.
Absența programelor naționale de prevenție și diagnosticare însoțite de o percepție negativă și adeseori greșită asupra depresiei împiedică diagnosticarea și tratarea acestei afecțiuni. Or, intervenția specializată este fundamentală în tratarea acestei afecțiuni care are potențialul de a distruge vieți. Fața ascunsă prezintă aceste realități povestite chiar de cei afectați adunate într-un documentar al cărui rol este crearea unui nucleu de discuții pe tema depresiei, cu scopul diminuării stigmei sociale.
“Principala mea motivație pe parcursul acestei documentări au fost oamenii din spatele acestor istorii, care au ales să vorbească deschis despre un subiect intim considerat adeseori un tabu. Am fost întrebată dacă a fost greu să-i fac pe oameni să vorbească întrucât acest lucru presupune mult curaj. Cred, așa cum spun și mulți dintre acești oameni minunați pe care i-am intervievat, că nu este vorba de curaj, ci mai degrabă de dorința normală și nevoia reală de a vorbi deschis pe această temă. Pentru că singura armă în lupta pentru viețile celor afectați de depresie este conștientizarea, la nivel de societate, a realităților acestei boli. Mă înclin în fața lor că și-au povestit istoriile și mi-au dat șansa să înțeleg mai multe despre ei, despre mine, despre boala noastră și, astfel, au reprezentat un ajutor real și constant în procesul meu de recuperare. Prin Fața ascunsă încerc să diseminez informația primită, în speranța că va fi și altcuiva de ajutor.” (Cinty Ionescu)
Fața ascunsă este un proiect cultural produs în cadrul candidaturii București 2021_Orașul In-Vizibil de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și Primăria Municipiului București.